ŠV. AGOTA, DUONOS DIENA

2/7/20231 min read

Šiandien paminėjome Šv. Agotą, Duonos dieną, kuri švenčiama vasario 5 d. Šią diena buvo kepama duona, kurią nuo seno garbino lietuviai, atliekamos aukojimo apeigos Žemynai ir Žemėpaičiui. Tikėta, kad pašventinta duona pagelbsti kilus gaisrui, saugo nuo ligų, blogos akies.

Duona kvepiančioje kultūros centro foje susirinko gausus būrys ne tik susidomėjusių kaip kvapnią duonelę iškepti, bet ir ją kepančių. Viena iš jų – šilgališkė Alvyra Jankantienė, kuri pasidalino savo patirtimi, receptu, duonos raugu ir vaišino šįryt iškepta šviežia duonele. Birutė Kačiulienė pristatė savo dukros Eglės gaminamą duoną, kurią, tiesą pasakius, duona nelabai pavadinsi...Tai nuostabus desertas, padarytas iš sveikų ingridientų! Sandvina Birvydienė, vaišindama savo duonele, teigė, kad namuose valgo tik savo keptą. Vida Pavlovienė visus nustebino savo ypatingu duonos receptu, kuriame nėra jokių miltų! Na, ir žinoma, savo keptą duoną pristatė kultūros centro darbuotoja, renginio vedėja Vaida. Lina Ambarcumian susirinkusius vaišino savo užaugintų moliūgų uogiene.

Visų duonelės labai skirtingos, bet vienodai skanios ir turinčios savo istoriją! Ragaujant kepinius skambėjo kultūros centro meno vadovės Nijolės Rakevičienės ir Arūno Rakevičiaus atliekamos dainos, Pagėgių krašto kūrėjai skaitė eilėraščius apie duoną, renginio dalyviai turėjo atspėti mįsles.

Nuoširdų ačiū tariame Alvyrai Jankantienei už didelį indėlį į šį renginį, taip pat dėkojame visoms kepėjoms už tradicijų puoselėjimą, norą dalintis.

Nuotraukų galerija ->